kamp ekipmanı

Haydi Kampa! Çadır Seçimini Nasıl Yaparız?

Kamp Çantasında Neler Olmalı? – Çadır Seçimi

Çadır almadan önce, kiraladığımız ya da ödünç aldığımız bir çadır ile deneyim kazanmanızı önererek başlıyoruz yine. Biz iki kişilik çadır ile rahat edemediğimizi ödünç aldığımız çadır sayesinde fark etmiş, bu sayede 3 kişilik çadırda rahat edeceğimize karar vermiştik. Hatta kullandığımız çadırı tavsiye niteliğinde şuraya bırakıyorum. Peki çadır seçimi konusunda dikkat etmemiz gereken şeyler neler?

1- Mevsim Seçimi

Sadece yazın kamp yaparım diyorsanız bile bizim önerimiz çok amaçlı bir kullanım sağlayabilmek adına 3 mevsimlik çadır almanız yönünde. Bu çadırlar hem temel ihtiyaçlarınızı karşılar hem de kış dışında kamp yapabilirsiniz. Yaz dışında da maceralara açık olmak lazım 🙂 Eğer kışın kamp yapmayı da düşünüyorsanız 4 ya da 5 mevsimlik çadır kullanmanız şart. 4 mevsim çadırlar kış mevsimine dayanıklıdır. 5 mevsim ise aşırı sert kış şartları için uygundur. Sert rüzgar ve tipi ile başa çıkabilecek olan çadırlar 5 mevsimlik olanlardır.

2- Boyut Seçimi

Çadırın içinde uyuyabilmemiz gereken alan 1,5 metrekare olarak verilir. İşte bizim için 2 kişilik çadırın yeterli gelmemesinin sebebi bu çadırlarda sadece uyuyabilmek için alan olması idi. Giyinmek için ya da çantayı içeride tutmak için hiç alanınız kalmıyor. Bunları göz önünde bulundurmak istiyorsanız kişi başına 2,5 metrekare alan sizin içinde yeterli olacaktır. Üst sınır olarak 3 metrekareyi belirlemek doğru olacaktır.

3- Kurulum Kolaylığı

Çadırın kurulum aşaması özellikle tek başınıza kuracaksanız çadır seçimi konusunda önemli bir faktördür. Gün içinde beklemediğiniz yürüyüşlere, beklenmedik davetlere hazırlıklı olun 🙂 Yorucu geçen bir günün sonunda çadırı hemen hazırlamak hayati olacaktır. Çok hızlı kurulan çadırlar bu noktada hayret verici oluyor biliyoruz ama taşınma açısından zorlukları oluyor. Kurulduğu kadar taşınmasının da kolay olması gerekli. Peki çadırın kolay kurulduğunu nereden anlayacağız? 😀 Bir çadırın ortalama kurulum süresi 1-5 dakikadır.

İlgili İçerik:  Kamp Çantası Seçimi Kabus Olmasın! Gelin Birlikte Seçelim :)

4- Hafiflik

Tüm malzemeler de olduğu gibi çadır için de hafiflik önemli bir nokta. Tabii hafiflik sağlandıkça fiyatta yükseliyor 😀 Ultra hafif çadır yerine yapacağımız seçimlerle de hafifliği sağlayabiliriz. Artık şu bim vs. de satılan çadırlar dışında hiç bir çadır su geçirmiyor. Yağmur geçirmesin diye dış tentenin kalınlığını yüksek seçmenize hiç gerek yok. Ne kadar kalın kumaş o kadar ağırlık demek, unutmayın.

Yukarı da özellikleri verilen çadırın dış tentesi 3000mm olarak verilmiş. Ancak 1200mm bin yağmur altında yeterli olduğu deneyimle sabittir. Bu detaya dikkat ederek bile boş yere ağırlık taşımaktan kurtulabiliriz.

Bu çadırda ise dış tente kalınlığı 2000 mm. Aradaki ağırlık farkı bir kaç farklı detaydan kaynaklanıyor olsa da dış tentenin etkisi tartışılmaz 🙂

DipNot: Decathlon’un ışık geçirmez olarak geçen fresh black çadırlarının normal çadırlara oranla +2 kg fazlası olduğuna dikkatini çekeriz.

5- Hacim

Çadırı iki şekilde taşıyabiliriz. Çantanın içinde ya da çantanın dışına asarak. İki durumda da çadırın küçük yer kaplaması bizim için önemli. İçeride taşıdığımızda neden yer kaplamasını istemediğimiz besbelli de dışında kullandığımızda neden az yer kaplamalı? Çünkü çanta dışına, özellikle de alta sabitlediğimiz her şey adım atarken yaylanacaktır. Bu yaylanma da vücudumuzun dengesini bozacak. Ne kadar küçük yer kaplarsa o kadar sabit kalmasını sağlayabiliriz. Önceki yazıda bahsettiğimiz gibi çantanın vücudumuzla bütünleşmesi çok önemli.

Çantanın dışında taşımaya kararlı olsak dahi, çadırın çanta içinde kaplayacağı alanı minimumda tutmakta fayda var. Bunun kontrolünü teknik bilgiler kısmından yapmamız mümkün.

Yukarıdaki çadır dış ve iç tentesi birbirinden bağımsız bir çadır. Kapladığı iç alan 15lt. Ancak dış tenteyi yanınızda taşımadığınızda ( sıcak bahar ve yaz günlerinde ) bu alan yarı yarıya azalıyor.

İlgili İçerik:  Uyku Tulumu Seçimi

Peki en uygun çadır genişliği nedir diye sorarsanız, çantanızın en altına enine yerleştirebileceğiniz bir çadır en makbul olanıdır <3 Çadırınızı seçerken bu maddelerin hepsini gözden geçirmeli, fiyat farkı az diye daha büyük çadırlara kaymamalısınız. Mevsimlik konusunda çok derin düşünmenize gerek yok, çünkü sizi sıcak tutan çadır değil tulumdur.

6- Ücretler

Son olarak 2 kişi için uygun olan bir çadır için en fazla ne kadar ödenebilir? Bahsettiğimiz bütün detayları sağlayan 3 kişilik 4 mevsim bir Husky çadır şu gün itibariyle 1000TL civarında. Maksimum olarak bu fiyatın üzerine çıkmaya hiç gerek yok. Şu an ki dolar kuru sebebiyle fiyatlar göz korkutuyor biliyoruz. Bu fiyatın altında alternatif bir çok model tabii ki var. Ama bir üst sınır vererek sizi de dertten kurtaralım istedik.

Ve son tavsiye

Kampa gitmeden önce yeni aldığınız çadırı mutlaka bir kaç kez kurmayı deneyin. Kesin bilgi. Net. Eğer çadır seçimi tamamsa sizi çanta seçimi konusunda hazırladığımız yazıya davet ediyorum.

Unutmadan, siz de tavsiye ve önerilerinizi yorumlarla paylaşın ki güncel bir yazı olarak devam ettirelim bu seriyi. Sevgiler 🙂

Leave a Reply

X
X