Kamp Alanı Seçimini Yaparken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Kamp yeri seçimi çok önemli bir konu olmakla birlikte, genelde önceliğin manzara, fotoğraf çekimi konularına verildiğini görüyoruz. Kamp yeri seçiminde benim birinci önceliğim her zaman güvenlik olmuştur. Şükür ki 32 yıllık kampçılık hayatımda ne doğal ne de gayri doğal afetlerde zor durumda kalmadım. Günümüz çadır üretimi kompakt bir yapıda, suya, rüzgâra dayanıklı olarak üretiliyorlar. Tabii ki bunu test etmemiz gerekmiyor. Ancak ne kadar rüzgâr dayanımı yüksek bir ürün kullanırsanız kullanın bölgedeki hâkim rüzgâra kapısı açık bir çadır, otomatikman yelken ya da balona dönüşecek ve bu yüzden o rüzgâr geçirmezlik avantajı, sizin için dezavantaja dönüşecektir. Hani videosunu görmüşsünüzdür; bir festival alanında bazı çadırlar hortuma kapılmış uçuşuyorken bazıları gayet sağlıklı yerlerinde durmaktadır. İşte onlar doğru yere doğru şekilde kurulan çadırlardır. Bizim kamp yeri seçimi yaparken rüzgâr gibi dikkat ettiğimiz hatta alışkanlık haline getirdiğimiz gereken bazı kurallar var. Haydi onları inceleyelim.

Kamp Yeri Seçimi Yaparken Hayat Kurtaracak Detaylar

  1. Kamp yerinizi ve çadırınızı hâkim rüzgâra göre kurunuz. Yani hâkim rüzgârdan korunaklı bir yere kurun. Bu sizi hem olası fırtınalardan hem de yağmurlardan ciddi anlamda koruyacaktır. Hâkim rüzgarı belirlemek için teknolojiyi kullanabiliriz. Rüzgârın yönünü öğrendik. Diyelim ki kuzey rüzgarı hâkim. O zaman çadırımızın kapısı/kapıları kuzey ve güneye bakmamalı.
  2. Kampınızı ve çadırınızı yerel hayvan sürülerinin geçiş yollarına kurmamaya çalışın. Bu konuda yıllar süren deneyimler muhtaç ama en azından bitki örtüsü üzerindeki taze kazıntılar ve oluşan ince patikalar size bir fikir verecektir. Bu izlere dikkat ederek çadırınızı kurarsanız vahşi hayvanlardan korkmanıza gerek kalmayacak.
  3. Kamp yerinizi çöp kutularından, domuzların eşelediği yerlerin uzağında kurmaya özen gösterin.
  4. Sağanak yağmur ve fırtına uyarılarını sürekli takip edin. Yağmur yağacaksa çadırınızın yağmurluk kısmını takın. Etekleri varsa toprağa gömün eğer etekli değilse yağmurluğun kazık iliklerinden kazıklarınızı çakın ve yağmur suyunun çadırınızdan uzak durmasını sağlayın. Eğer uzun süreli bir sağanak yağış bekleniyorsa ya da killi topraklar üzerinde iseniz çadırınızın etrafına suyun içinde dolaşabileceği ve çadırdan uzağa akabilecek bir küçük hendek açın.
  5. Eğimli bölgelerde daha önceki yağmurların açtığı su hatlarına, dere, su yolu, kurumuş dere yataklarına ve yakınlarına kamp kurmayınız. Kurumuş dere yatakları genelde bulunduğunuz araziden daha aşağı bir kottadır. Yani toprağı aşındırarak kendisine bir yatak oluşturmuştur. Bu yatakta genelde yuvarlak taş kümeleri bulunurlar. Bitki oluşumları da kenarlarda bir çizgi oluşturmuşlardır. Yağmur su yolları da belli belirsiz bir aşındırma yapmışlardır, genelde iki yükselti arasında uzanırlar. Bir düzlüğe açıldıkları yerde taş, kuru dal ya da ağaç birikimleri olur. Bu noktalar size referans olabilir. Ancak en güzel öğrenme şekli deneyimlemektir.
  6. Ateşinizi yaktığınız yer ve yemeğinizi yiyip hazırlayıp yediğiniz yer çadırınızdan uzakta olsun. Ve yine esen rüzgâra dikkat edin. Eğer yukarıda verdiğimiz örnekte olduğu gibi rüzgâr kuzeyden esiyorsa çadırımız ateşin güneyinde olmamalıdır. Kısacası sıralama rüzgâr, varsa rüzgâr bendi (kayalar, ağaçlar vs.), çadır ve ateş şeklinde olmalı.
  7. Ateşinizi söndürmeden uyumayınız. Bu uyarı ateşin üzerine bir şey dökmekten çok, yanacak taze dalları üzerinden alarak közlerin üzeri beyaz bir renge dönüşene kadar beklemek olabilir. Ya da üzeri hafif bir kum veya toprak tabakasıyla örtülerek oksijeni azaltılabilir.
  8. Hiç tanışmamış bile olsanız diğer kampçılarla aynı alanda kamp kurmaya gayret ediniz. Doğada ki en saldırgan yaratık insandır. Ve kalabalık olmak ciddi bir caydırıcılık sağlar.
İlgili İçerik:  Demircioğlu Camping

Konu tabii ki bu kadarla sınırlı değil ama yeni başlayanlar için uygun uyarıları saymaya çalıştım. Kamplarımızda bu konuları daha da detaylandıracak, yürüyüşlerimiz esnasında hayvan sürülerinin yollarını, su yataklarını orman içinde gözlemleyecek, tüm bu bilgileri yerinde öğreneceğiz. Önümüzdeki ilk kamp Doğayı Keşfet Kampı serisinin Bahar kampı olacak. Orada aklınıza takılanları cevaplandırmak için de ayrıca zamanımız olacak. Sizi de bekleriz. Detaylara buradan ulaşabilirsiniz. 🙂

Ayağınıza taş değmesin, yolunuzda şansınız hep açık olsun…

Fatih Mir Aytürk – Gezmenin Karavancası

Leave a Reply

X
X