kamp hijyeni nasıl sağlanır, kampta tuvalet adabı, kampta kişisel temizlik

Kamp Hijyeni Nedir, Nasıl Sağlanır?

Kampınız özel bir kamp alanında yapmayacaksanız, gördük ki kamp hijyeni konusu hiç bilmeyenler için kamptan vazgeçirebilecek boyutta bir sorunsal. Bilen bilmeyen herkes için kamp hayatını kolaylaştırabilecek bir yazı hazırladık. Biliyoruz kamp alanları rahat ve kolaylıklar sağlıyor, ancak doğada gerçekten keşfetmek isteyeceğiniz çok fazla el değmemiş yer var. Bu güzelliğin tadını çıkarabilmek içinse öğrenmeniz gerekenler oldukça basit! 🙂

Tuvalet

Tuvalet konusu kamp yapmamışların kafasında genel olarak hijyen açısından soru işaretidir. Hijyeni sağlamak ve sizi korumak için bazı detaylardan bahsetmek için bu konuyu açarak anlatacağım. Öncelikle tuvalet yeri seçimi önemlidir çünkü içerdiği tüm detaylarla sizi yabani ve vahşi hayvanlardan uzak tutmak adına çok önemli bir konudur.

  1. Rüzgarın yönünü belirleyin. Kamp yeri ve ateş alanı seçimi gibi ilk düşünülmesi gereken konu rüzgardır. Kendi tuvalet kokunuzda oturmak istemiyorsanız ya da sizden önce gelenlerin pisliğine ve sonra gelenlerin bu eziyete katlanmasını istemiyorsanız hâkim rüzgâr yönünün tersini tuvalet alanı olarak seçmeyin.
  2. Yeri belirleyin. Seçtiğiniz yer, kamp yerinize ve su alanlarından en az 50m uzakta bir yer olmalıdır. Yürüyüş yollarına, suya, suyollarına ve hayvan oyuklarına tuvaletinizi yapmayınız.
  3. Çukur kazın. Birden fazla kez kullanılacaksa çukur en az 40cm derinliğinde olmalı ve her seferinde kademeli olarak üstü örtülmelidir. 40 cm lik bir çukur 2 ya da 3 kez kullanılabilir. Hiçbir çukur ne kadar büyük olursa olsun 3 kezden daha fazla kullanılmamalıdır.
  4. İşaretleyin. Kazdığınız çukurun civarını taş ya da odunla işaretlemek tekrar gittiğinizde bulmanızı kolaylaştırır.
  5. Üzerini örtün. İhtiyacınızı giderdikten sonra tuvalet kâğıtlarınızı ve dışkılarınızın üzerini örtün.

Unutmayın

Sizin için dışkı olan birçok hayvan için besin kaynağı olacaktır. Maalesef ki bu kolay bulunan besin kaynağı o kamp yerinin yabanı dostlarımız tarafından bir beslenme alanına çevireceğinden istenmeyen karşılaşmalara sebebiyet verebilecektir. Toprağa saklanan dışkılar hem kokuya sebep olmaz hem de 1 ay içinde doğada yok olur. Birçok kampçı arkadaş küçük tuvalet, bulaşık suyu gibi sıvı atıkları önemsememektedir. Fakat onlarda katı atıklarımız kadar çevreyi değiştirmekte, yabani hayatı etkilemektedir. Suyun azaldığı bir yaz gününde içme suyu bulamayan domuzların sıvı deterjan kutularına basarak deterjanları içmeye çalıştıklarına şahit olmuş biri olarak söylüyorum. Çaresizlik ve kolaycılık birçok hayvanda bizimle aynı etkiyi yapmaktadır. Ayrıca sıvılar konusunda bir husus var ki bu konuda çok dikkatli olunmasını rica ediyorum. Korku, tembellik vs. gibi haklı sebeplerle bir çok kampçının sıvı atıklar için plastik şişeleri kullandığına şahit oluyoruz. Bunda yadırganacak bir şey yok. Gereklilikler dediğim gibi alışkanlıklarımızı değiştirebilir. Ancak o dolu bırakılan idrar şişeleri sıcak günlerde büyütece dönüşerek yangın çıkmasına sebebiyet vermektedir. Lütfen şişelerinizi diğer çöplerinizle birlikte çöpe atın.

İlgili İçerik:  Datça Aktur Kamping - Marmaris

Yer belirlerken bir diğer uyarım ise yabani otlara karşı olacak. Isırgan otu gibi tene temas ettiğinde rahatsızlıklar oluşturan otlar civarınızda olursa hoş olmayan deneyimler yaşayabilirsiniz. Bu yüzden kamp alanı kurulumlarının gündüz yapılması ayrı bir önemlidir.

Temizlik konusuna gelirsek, bu konudaki ihtiyaçlarınızı hassasiyetleriniz belirler. Ancak genel çizgileri ile ihtiyacınız olan şey peçete ve alkolsüz bebekler için üretilen ıslak mendiller ve kağıdı doğaya bırakmamak için poşet taşımanız sizin için yeterli bir çözüm olacaktır. Kamp hijyeni konusunda daha hassas düşünenler için plastik kullan at eldiven kullanmalarını önerebiliriz. Tuvalet kağıtlarını asmak için aşağıdaki gibi çeşitli fikirleri sizde kullanabilirsiniz.

Kamp Hijyeni Sağlamak İçin Kendin Yap Örnekleri

Bunun dışında tuvalet konusunda konforundan vazgeçemeyenler için şu da kolay bir çözüm 😀

Bir adet kova, poşet ve deniz makarnası yeterli!

Bunun gibi hazır satılan portatif kamp tuvaletlerini de inceleyebilirsiniz.

Son olarak tuvalet konusunda özellikle kış ayları için bir uyarı yapmak istiyorum. Gece tuvaletinizin gelmesi hiç hoş değildir. Sıcacık tulumun içinden çıkıp tuvalete gitmek her zamankinden daha zordur. Ama idrarınızı tuttuğunuzda vücudunuz daha zor ısınır. Bu yüzden tuluma girmeden önce mutlaka tuvalet ihtiyaçlarınızı gidermelisiniz.

Çöpler

Kamp hijyeni sadece sizin kişisel temizliğinizle ilgili değildir. Kamp yaptığınız yerin temizliği de tüm nesiller için önem arz eder. Tüm uyarılarımıza, tüm iyi niyetimize rağmen kampçılar getirdiklerini taşımakta zorlanmazken, konu çöpe gelince fazlaca tembelleşiyorlar. Çöp sadece kamp yaptığımız bölgeyi kirletmekle kalmıyor, oraya gelen yabani dostlarımızın beslenme alışkanlıklarını da değiştiriyor. İnsanlara daha fazla yaklaşmasına sebep oluyor. Hiçbir hayvan siz onu özellikle beslemedikçe size yaklaşmaz. Ve çöpleriniz onları besliyor. Aramızdaki sınırlar kalkıyor ve her yıl yabani hayvan saldırı sayısı artıyor. Tuvalet kağıtları dahil hiçbir çöpünüzü yakmayın. Çöp olarak torbalarda toplayın ve lütfen çöp kutularına atın. Yakarak onların sadece görüntüsünü değiştiriyorsunuz. Kemikler, kutular, plastikler aynen kalıyor. Ve ateş tatlarını değiştirdiği ya da bir birine benzettiği için hayvanlar bunları yiyor ve ölüyor. Cam ve plastik şişeler içlerinde yağmur ya da terleme etkisiyle biriken sulardan dolayı büyütece dönüşüyor, yangınlara sebep oluyor. Düşünün sizin birkaç saatlik eğlenceniz neleri yok edecek. Bu konuda hepinizi duyarlı olmaya davet ediyorum.

İlgili İçerik:  Erikli Yaylası Kamp Alanı

Kişisel Temizlik

Ayak: Özellikle uzun yürüyüşlerin hakim olduğu kamplarda ayaklarınızı şımartmayı unutmayın. Ferah ayaklar, ferah yürüyüşler demektir. Ancak ayaklarınızı sabunla yıkamamalısınız! Çünkü sabun ayaktaki pH değerini bozar ve mantarlarar daha açık hale gelirsiniz. Bu sebeple yanınızda taşıyacağınız pudra sizi rahatlatacaktır. 🙂

El: Ellerimiz için bebekler için üretilmiş ıslak mendilleri ya da dezenfektan jelleri tercih edebilirsiniz. Çünkü yürüyüş esnasında su bulamadığınız yerler olacaktır.

Diş: Diş temizliği için de taze çilek kullanabilirsiniz!

Saç: Hemen yağlanan saçlar için kuru şampuan kullanımı çok kolaydır. Evde kendiniz bile hazırlayabilirsinz 🙂

Çamaşırlar: Eğer yıkamanız gereken kıyafet, tulum vs. varsa mutlaka güneşli günleri seçin. Uzun süre ıslak kalan çamaşırlar koku ve bakteri üretimi yaparlar. Yanınızda uzunca bir ip taşımanız bu konuda da faydalı olacaktır. Havlular kampta çabucak kirlenebiliyorlar. Bu yüzden evde kullandığınız boydaki bir el havlusunu 4 eşit parçaya bölerek kampta kullanmanız daha faydalı olacaktır.

Sabun, şampuan ve deterjan kullanımı

Kamp hijyeni için kullanacağınız deterjanların kimyasal olmamasını hepinizden rica ediyoruz. İçinde kimyasal olmayan, çevreye zarar vermeyen sabun ve deterjanlara artık çok kolay ulaşılabiliyor. Her zaman kamp çantasında bulundurmanız sizi ve doğayı rahatlatacaktır. Buna alternatif olarak toprağın ve odun külünün muhteşem temizleyici gücünü hafife almayın, en azından deneyin derim!

Kampa giderken yanımıza almayacaklarımız yazısını da mutlaka okumalısınız. Kamp boyunca keyfinizi kaçıracak hiç bir şey olmaması dileğiyle!

Fatih Mir Aytürk – Gezmenin Karavancası

Leave a Reply

X
X