Karavan Camı – Çeşitleri, Fiyatları ve Montajı | Karavan Yapımı

Karavan Camı Çeşitleri

Camlar ile iligili uzmanlığımız olmadığından ötürü bilgi kirliliği olmaması adına karavanda kullanabileceğiniz camlar olarak sadece üç çeşitten (karavan camı, normal temperli camlar, lumboz camı) bahsedeceğiz. Öğrendikçe yazıda güncellemeler olacaktır.

1- Karavan için özel olarak üretilmiş olan camlar

Genelde tek parçadan oluşan, ısı yalıtımı yüksek etrafından soğuk almayan, yoğuşma yapmayan, amortisörlü, tek veya çift cam şeklinde üretilen pleksi camlardır. Esnek ve oldukça hafif olan bu camlar normal camlara oranla 5-6 kat daha sağlamdır ve kolay kolay kırılmaz.

Amortisörlü Karavan Camı

Seyir halindeyken açılamaması, güneş ışınları ile birlikte zamanla çizilmeler, çatlamalar olması dezavantajlarındandır. Sürgülü karavan camı yalıtımda kayıp vereceğinden ötürü çok tercih edilmese de bu şekilde üretilen karavan camları mevcuttur.

2-Minibüslerde de kullanılan normal temperli camlar

Karavan camlarına göre olumsuz olduğu noktalar olsa da olumlu yanları da vardır.

Karavan camları gibi üzerlerinde çizikler oluşmaz. Karavan camlarından dışarıyı izlerken güneş gözlüğü ile bakıyor gibi olurken normal camlarda manzarayı olduğu gibi izlemek en büyük avantajlarından olsa gerek. Bu da normal camı tercih etmede belirleyici bir faktör olabiliyor.

Karavan camlarına göre daha ağırdır ve daha kolay kırılır. Ancak kırılması konusunda endişe etmenize gerek yok. Temperli cam (güvenlik camı diye de bilinir) olduklarından dolayı tuz buz olurlar. Keskin parçalara ayrılmazlar.

Kendi karavanını yapanlarda temperli normal camlar ile karavan camları arasındaki git gelin sebebi yalıtım olabilir. Yalıtım miktarları ne yapılırsa yapılsın elbetteki bir olmayacaktır. Ancak bu kadar büyük bir problem olduğunu düşünmüyoruz. Kullananlar gayet memnun ve yoğuşmanın çok aşırı olmadığını olanın da ısıtıcıyı biraz açmanızla birlikte buharlaştığını söylüyorlar.

Üç adet karavan camı taktırmak isteseniz yaklaşık 10-12 milyar fiyat çıkmakta.İthal camlar euro bazlı olduğu için bu rakam da doğal olarak artıyor. Böyle bir rakamla karşılaştığınızda tercihiniz tabiki otocamı oluyor. Maliyet kalemini oldukça arttıran rakamlar.

Herşeye rağmen ısı kaybından yine de çok endişe ediyorsanız cam sayınızı azaltabilir ya da projenizi çizerken camları olabildiğince gerekli yerlerde düşenebilirsiniz. Mesela arka tarafta cam yeri açacaksanız yanlarda olacak şekilde baş kısmınızda değil ayak ucunuzda tercih edebilirsiniz.

Sabit cam da taktırabilirsiniz ancak hava sirkülasyonu sağlamak adına sürgülü cam ile hem karavan hareket halindeylen hem de park halindeyken rahatça havalanacaktır.

3-Lumbuz Camı

Denizcilikte lumbuz diye bir tabir vardır. İç kısımların aydınlık olması için güvertelerde ya da bordalarda olan yuvarlak delikler lumbuzdur işte.Sanırım doğru kelime lumbuz camı olsa da lumboz lomboz olarak da geçiyor 🙂 Bu camlar da gayet estetik bir duruşa sahip olup bunları da kullanabilirsiniz.

İlgili İçerik:  Karavan Güneş Paneli Bölüm 2 | Karavan Yapımı

Karavan Camı Fiyatları

Normal camların fiyatı ile karavan için olanları kıyasladığınızda çok ciddi bir fiyat farkı olduğunu göreceksiniz.

1- Karavan Camı Fiyatları

Dometic markanın üretmiş olduğu izolasyonu kuvvetli tek parça ya da iki parçadan oluşan sürgülü karavan camları mevcut. Son derece kaliteli Dometic markasının karavan camı fiyatları da dolayısıyla epey yüksek. Boyutlarına ve çeşitine göre değişmekle birlikte 7000 TL üzerinde (indirimli 🙂 ) çılgın rakamlar civarında seyrediyor. Örneğin oldukça talep gören ve şık bir model olan Seitz S4 amortisörlü mekanizması ile bir o kadar fonksiyonel. Fiyatlar da haliyle el yakıyor. Neyse ki bu fiyatlara sineklik ve perdelerimiz dahil.

Bütçeniz kısıtlı ise Lumos firmasında yer alan diğer markaların daha uygun fiyatlı ürünlerine de göz atabilirsiniz. 2020 senesinde kamp karavan fuarında Termosa Türkiye pazarına yeni bir karavan camı sundu. Yaklaşık 12 boy ölçüsü olan Berhimi marka ithal karavan camı (sineklik ve perde dahil set halinde satılıyor). Amortisörlü ayarlanabilir tek parça akrilik camdır ve amortisörleri istenilen her noktada durdurulabilir. Çift koyu renge sahip olan bu cam UV ışınlarına karşı da dayanıklı, Avrupa E standartlarına uyumlu, sertifikaya sahip bir PMMA camdır.

Karavan Camı

Berhimi marka karavan camı diğer ithal markalara nazaran çok daha uygun. Karavan fuarlarında güzel indirimlerle de ürünleri satın almak mümkün. Değişen kur fiyatlarını da hesaba katarsak ürüne ait en güncel fiyatları ve 12 farklı boy seçeneğini görmek için bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz. Kullanan taktıran olduğu taktirde tecrübelerini paylaşırlarsa seviniriz.

2- Minibüs camı fiyatları

Cam içi cam çerçeve olan ürünlerin fiyatları montaj dahil ortalama 500-650 TL arası olup tek parça camların fiyatları ise 200 ile 350 TL arasında değişiklik göstermektedir. Bahsetmiş olduğumuz bu fiyatlara cam yeri açma dahil değildir.

Sürgülü Karavan Camı

3- Lumbuz Camı Fiyatları

İnternetten plastik çerçeveli olan Lumbuz camların fiyatlarını 400-500 TL civarında bulabilirsiniz. Krom, çelik ya da alüminyum çerçeveli olanların fiyatları oldukça yüksek 2000 TL ve üstünde fiyatları var.

Lomboz Camı

Karavan Camı Montajı

Karavan projelerinde genel olarak oturma alanının yanında, yatma yerinde ve mutfağın hemen yanında tercih ediliyor. Mutfağın hemen yanında olmasını önemli buluyoruz çünkü karavanda en büyük problem yapılan yemek kokularının kıyafetlerden tutun da mobilyalarınıza kadar sinebiliyor oluşudur.

Aracı o kadar yalıtmak için uğraşacaksınız ve buna kafa patlatacaksınız ancak açmış olduğunuz her bir pencere yeri surda açılmış bir gedik gibidir 🙂 Karavan camı kullanacaksanız bir problem olmayacaktır. Ancak normal camlar kullanacaksanız her şeyi hesaba katmanızda fayda var.

İlgili İçerik:  Webasto Isınma Sorunları

Çok uzatmadan gelelim cam montajı konusuna;

  • Yerleştirmek istediğiniz cam ölçülerine göre dört köşeye noktalar koyarak ve bu noktaların arasını çizerek birleştirme işlemini yapıyorsunuz.
  • Çizdiğiniz yerleri iyice kontrol etmenizde fayda var çünkü kesme işinin pek geri dönüşü olmuyor.
  • Kesim işlemini yaparken dekupajın boyaya zarar vermesine engel olmak için maskeleme bandı kullanmanızda fayda var.
  • Cam yerlerini kesmek için taş motoru ya da dekupaj aletlerini kullanabilirsiniz. Genelde dekupaj kullanılmaktadır. Bu aletlerle kesim yaparken çıkan kıvılcımlara dikkat edin yakıcı olacaktır. Gözlük ve eldiven mutlaka kullanmalısınız.
  • İşaretlediğiniz herhangi bir yerden matkapla dekupajın gireceği kadar delik açarak işleme başlayabilirsiniz.
  • Kesim işlemini bitirdikten sonra pürüzleri halletmek için avuç içi taşlama motoru kullanabilirsiniz.
  • Yine kesim işlemi sonrasında pürüzleri hallettikten sonra uygun bir fitil ile kesilen yer kapatılırsa daha güzel bir görüntü oluşur.
  • Bazıları sağlamlaştırmak için perçin kullanmış olsa da iyi bir yapıştırıcı varsa buna gerek yok. Ancak yine de alüminyum kasalı çerçevelerde kullanılabilir.
  • Oto camları yapıştırmada oto cam yapıştırma mastiği silikondan daha sağlam olacaktır. Oto cam mastiği ve primer birlikte kullanılırsa yeterli sağlamlık olacaktır. Silikon ile yapıştırmayı tercih ederseniz Sikaflex silikon gayet kalitelidir. Yatlarda kullanılır ve UV dayanıklılığı yüksektir. Yine silikonlarla birlikte uygun bir aktivatör kullanırsanız silikonun tutma kabiliyetini daha da arttıracaktır.
  • Camı yapıştırdıktan sonra tutması ve kaymaması için bant yapıştırmanız gerekiyor. İz bırakmayan camcı bantlarından derseniz hırdavatçılar bilecektir.
  • Silikonladıktan sonra ilk başta taktığınız maskeleme bantlarını sökmeyi unutmayın.
  • Herşeyi bitirdiyseniz 24 saat bekledikten sonra camlarınız hazır.
TSE Camlarda Neye Dikkat Ediyor ?

Camlarınızı hazırladınız aldınız taktırdınız yaptınız ve içinize sindi. Peki taktığınız karavan camı TSE’nin de içine sinecek mi sizce ? Cam deyip geçemeyeceksiniz maalesef. Karavanda birçok şeyin prosedürü olduğu gibi camlar için de prosedür mevcut.

Camlardaki E Kodu

TSE, camlarda uygunluk belgesi olup olmadığına dikkat ediyor. Servislere ya da dolmuşlara bindiyseniz mutlaka gözünüze çarpmıştır. Köşelerinde küçük olarak E kodları olur, bu kodların olması uygun bir cam olduğunu gösteriyor. Avrupa Standartı’nın kısaltılmış ibaresi olup muayeneden geçebilmek için bu logo bulunmalı. Her ihtimale karşı TSE’ye giderken mutlaka yaptırdığınız firmadan isteyin uygunluk belgesini.


Sonraki aşamaya geçip yalıtıma başlayabilirsiniz artık 🙂 Karavan yalıtım malzemeleri ve konu ile ilgili merak ettiğiniz her şeye buradan ulaşabilirsiniz.

2 Comments

  1. Fatih Börklü 01/02/2022
    • Kamp Organizasyonu 14/04/2022

Leave a Reply

X
X