Karavan Ehliyeti Hangi Sınıf Olmalı ?

KARAVAN EHLİYETİ

Karavana yeni gönül veren arkadaşlar ve merak edenler için karavan kullanmak için ehliyet gerekli mi, karavan için gereken ehliyet, çekme karavan ehliyeti ve motokaravan ehliyeti durumlarını ele aldık. Faydalı olması dileğiyle.

Motokaravan Ehliyeti

Öncelikle Transporter da dönüştürecek olsanız Ducato tarzı bir araç da dönüştürecek olsanız bu araçlar ruhsatta kamyonet/panelvan olarak geçer. Yönetmeliğe göre de azami yük 3500 kilogramın üzerine çıkmayan ve yük taşımak için imal edilen motorlu taşıtlar kamyonet olarak tanımlanır. Sürücü ve yanında bulunan oturma yerlerinin dışında başka oturma yerleri de bulunan sürücü bölümü ile gövdesi bitişik olan kamyonetlerse panelvan olarak tanımlanır.

Karavan Ehliyeti

Dönüştürdüğünüz veya satın aldığınız araç Ducato, Sprinter, İveco her ne ise içerisine eklediklerinizle birlikte toplamdaki ağırlığı 3500 Kilogramı aşmadığı sürece B sınıfı ehliyetinizle kullanabilirsiniz. Azami yükleri 3500 kilogramın üstünde olan ve yük taşımalarda kullanılan araçlar mevzuatta kamyon olarak geçiyor ve B sınıfı ile değil C sınıfı ehliyet ile kullanılabilir. Kısacası motokaravan kullanmak için ekstra bir ehliyet sınıfı edinmeye ihtiyacınız yok B yeterli oluyor. Çekme karavana geldiğimizde durum biraz farklı oluyor.

İlgili İçerik:  Karavan Ruhsatı İşlemleri ve Maliyetler | Karavan Yapımı

Çekme Karavan Ehliyeti

Mevzuata baktığımızda yönetmelikte Römork/Yarı Römork/Hafif Römork olmak üzere 3 çeşit römork var. Römork aracınız ile çektiğiniz insan veya yük taşıma için üretilen motorsuz araçlardır. Yarı römorkun bizi pek ilgilendirdiğini sanmıyorum 🙂 ama yine de bilgi verelim. Römorkun bir kısmının aracın üzerinde olduğu tiptir, kısaca tırların arkasına takılanlardan bahsediyoruz. 3. ve son olarak yarı römorktan bahsedeceğiz. Azami olarak 750 kilogramı geçmeyen römork veya yarı römorklara deniyor. Temel ayrım noktası 750 kilogram üstünde veya altında olması.

Karavan Ehliyeti 2020

B, C, D sınıflarından herhangi birisinden ehliyetiniz mevcut ise yüklü ağırlığı (bu nokta önemli zira boş ağırlığı 750 kg olan araçlara yüklerinizi koyduğunuzda aşmış oluyor) 750 kilogram ve altında olan hafif römorkları takarak kullanabilirsiniz. Yükle birlikte ağırlık eğer 750 kilogramı geçerse bu taşıtları maalesef kullanamayacaksınız. Peki bu taşıtları araçlarınıza takarak  kullanmak içinne yapmamız gerekiyor ?

BE Sınıfı Karavan Ehliyeti

Ağırlık 750 kilogramı geçerse bu taşıtları araçlarınıza takarak  kullanmak için ehliyet sınavını başarıyla geçmeniz ve römorklu araçları kullanabileceğinize ilişkin yeni sınıf bir ehliyet alıp sürücü belgenize işletmeniz gerekiyor.

BE sınıfı olan belgeler B sınıfı sürücü belgesi ile kullanabileceğiniz araçlar ile çekmek istediğiniz ve maksimum yüklü ağırlığı 3.5 tonu geçmeyen römork veya yarı römork için gerekmektedir. C sınıfı bir kamyon ile birlikte çekme karavan kullanacaksanız CE, D sınıfı bir otobüs ile römork ya da yarı römork çekmek istiyorsanız DE ehliyetine sahip olmanız gerekiyor.

Yeni tip ehliyet çıkmasıyla birlikte değiştirirken BE sınıfı araç kullanmak için uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz. 1997 yılının öncesinde E sınıfı ehliyeti ya da herhangi bir yılda D sınıfı ehliyete sahipseniz BE sınıfı ehliyete de sahip sayıldığınızı belirtmekte fayda var. Tekrardan ehliyet almak için başvurmanıza gerek olmayacaktır.

Aşağıdaki görselden tüm ehliyet sınıflarını ve detaylarını inceleyebilirsiniz.

Karavan Ehliyet Sınıfı

Karavan için ehliyet konusunu toparlayacak olursak;

  • Motokaravanlarda yüklü ağırlığı 3500 kilogramı geçmeyen araçları B sınıfı ehliyet ile kullanabilirsiniz.
  • Çekme karavanlarda ise yüklü ağırlığı 750 kilogramın altında olanları çekmek için B, C, D sınıfı ehliyetler yeterli olmaktadır. Yani 750 kg altı karavan ehliyet diye birşey bulunmamaktadır.
  • 750 kilogram üzeri bir çekme karavanı aracınızla kullanmak istiyorsanız kullanacağınız taşıta göre BE, CE, DE ehliyetlere sahip olmanız gerekiyor.

Karavan ehliyeti hakkında sormak istedikleriniz için yorum bırakabilirseniz en kısa zamanda yanıtlamaktan zevk duyarız 🙂


Satın almadan ya da kendi karavanınızı yapmadan önce karavan kiralama deneyimi yaşamak isterseniz aşağıdaki linke tıklamayı ihmal etmeyin;

Karavan Kiralama

Kiralık karavan B ehliyeti ile kullanılabilir. Çekme karavan kiralayan firmalar ise bir ya da iki tanedir. 750 kg üzeri çekme karavan ehliyeti BE sınıfıdır bu hususa mutlaka dikkat etmelisiniz.

Karayolları Trafik Kanununa ve ilgili yönetmeliğine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Karayolları Trafik Kanunu

Karayolları Trafik Yönetmeliği

12 Comments

  1. Kubilay Kara 22/05/2020
    • Kamp Organizasyonu 25/05/2020
  2. Mehmet 04/07/2020
  3. Mehmet 10/07/2020
    • Kamp Organizasyonu 11/07/2020
  4. Murat kasay 16/07/2020
  5. Burhanettin ULEMA 19/08/2020
  6. Bahadır 22/08/2020
  7. BLAU 17/09/2020
  8. Yağız Yandağ 04/02/2021
  9. Ahmet Göçmen 06/05/2021
  10. Metin 11/12/2022

Leave a Reply

X
X