karavan solar sistem

Karavan Güneş Paneli Bölüm 3 | Karavan Yapımı

Karavan Güneş Paneli Bölüm 3

Karavana Güneş Enerjisi Sistemi Kurmak için Gereken Her Şey

Karavan yapımı serimize devam ediyoruz. Güneş paneli ile ilgili derlediğimiz tüm bilgilerin üçüncü ve son bölümü. Karavanımıza solar sistem kurmak istiyoruz ve şimdiye dek karşımıza şu sorular/sorunlar çıktı:

1- Güneş panellerinde iki tip varmış. Biri monokristal güneş paneli diğeri ise polikristal güneş paneli. Hangisi seçilmeli diye forumlara bir yazsan ortalık karışıyor. Hiç kimse birbiriyle aynı fikirde değil 😅 Kısa ve zor konu. Tüm ihtimaller, karar vermeni etkileyecek kriterler şurada: Karavan Güneş Paneli Seçimi

2- Güneş enerjisi sistemini belirlemekte en büyük etken karavanda kullanılan elektrikli aletler. Önce ihtiyaçlarımızı ve buna bağlı elektrikli aletleri belirleyen bir liste yapıyoruz. Bu liste ile ne kadar enerji biriktirmemiz gerektiğini hesaplıyoruz. Elektrikle aran çok iyi değilse de korkma, her şeyi adım adım yazdık. Hazırsan : Güneş Paneli ve Elektrikli Aletler

3- Gelelim bu yazımızın konusuna. Günlerce araştırdık, kafa yorduk bu sisteme. Aklımız da epey karıştı, kabul. Ama artık konunun netleşme zamanı. Bir karavanda solar sistem kurmak için gereken her şeyin tam listesi!

karavan güneş paneli seçimi

Karavan Yapımı : Solar Sistem Tam Liste

1- Güneş Paneli : Karavan güneş paneli türü seçimini Bölüm 1 de, kaç adet seçileceğini ise bölüm 2 de detaylandırdık.

2- Akü : Bölüm 2 de detaylandırdık.

3- Inverter (Güç çevirici) :Doğru akımı (yani 12V) alternatif akıma (220V) çeviren elektriksel bir güç çeviricisidir. Nasıl seçim yapılacağını bölüm 2 de detaylı anlatmıştık.

karavan için inverter

4- Solar Akü Şarj Kontrol Cihazı (Regülatör): Şarj kontrol cihazı, akü ve panel arasında bulunan, akülerin verimli olarak şarj edilmesini sağlayan ve akülerden panellere gidebilecek ters akımları önleyen önemli bir cihazdır. Şarj kontrol cihazı, güneş panel modülüyle akü grubu arasında olduğundan asıl görevi bu iki sistem bileşeninin birbirine zarar vermesini engellemektir.

İlgili İçerik:  Karavanda Tuvalet Seçenekleri | Karavan Yapımı

Şarj kontrol cihazı bir nevi DC-DC düzenleyicidir. Yani güneş panellerinde sabit olarak üretilemeyen gerilim ve akımı sabitleyerek akülerin daha verimli şarj olmasını sağlar. Genellikle 12 V gerilime sahip akülerin tam olarak şarj olabilmesi için 14-14.5 V civarında gerilime ihtiyacı vardır. Güneş panelinden gelen 18-24 V düzeyindeki gerilim düzenlenmezse akü aşırı şarjdan zarar görür. Kontrol cihazı da bu yüksek voltajı akü şarj düzeyine indirgeyerek düzenler. İki çeşittir: PWM ve MPPT.

MPPT kontrol cihazı, karavan yapımında önemlidir çünkü, aşırı gerilimi akıma dönüştürebilir. Bu özelliğiyle aküleri şarj etmek için gereken süre kısalır. Bu da sistemin her daim etkin olarak çalışmasını sağlayarak sistemin verimliliğini arttırır. MPPT kontrol cihazı, PWM kontrol cihazına göre daha pahalı olmasına rağmen sisteme sağladığı faydalar aradaki fiyat farkını önemsiz kılar. Bu yüzden genellikle 5kW ve üstü off-grid uygulamalarında MPPT kontrol cihazı tercih edilir.

karavan solar sistem diyagramı

5- Redresör/Akü Şarj Cihazı : Dışarıdan yani şebeke hattından akülerimizi şarj edebilmemizi sağlayacak olan cihazdır. Yaz aylarında güneş görme süremiz fazla olacağı için ilk adımda ihtiyaç duyulmayabilir.  Almayı düşünürseniz, kullanılan akünün %10-15 i baz alınarak redresör seçimi yapılmalıdır. 12 volt 200 Ah lik bir akümüzün olduğunu düşünürsek bu akünün şarjı için gerekli olan redresör 12 volt 20-30 amper aralığında bir redresör olmalıdır.
Bir de tavsiyemiz cihazınızın markasını seçerken tam otomatik olmasına yani dolumu kendiliğinden bitirme özelliği olmasına dikkat edin. Tecrübelerden faydalanmak isterseniz forumdaki bu başlığı da inceleyebilirsiniz.

Farklı model ve markalara ait akü şarj cihazlarının detaylı bilgilerini inceleyerek sizin için en uygun olanı seçmenizi tavsiye ederiz.

6- Montaj kiti (braket kiti) + kablo ve konnektörler

7- İşçilik

2 Comments

  1. S.E. 03/01/2021

Leave a Reply

X
X