karavanda banyo

Karavanda Banyo | Karavan Yapımı

Karavanda Banyo Kabini

Karavan yapımı serisine, karavanda banyo kabini kullanımı ile devam ediyoruz. Yani, karavanla gezmek isteyipte konfor alanından çokta uzaklaşmak istemeyenler için geliyor bu yazımız 🙂 Öncelikle alanımızı gözden geçirelim. Karavanımızın boyutu içeride tuvalet-banyo kabini koymaya müsait mi? Eğer en az 100x100cm lik bir alan ayırabiliyorsak kabin için minimum düzeyde yeterli olacaktır bu alan. Ayıramıyorsak bile şöyle bir çözüm üretebiliriz. 🙂

karavanda banyo kabini

Eğer yeterli alanımız yoksa portatif tuvaletleri oturma alanlarından birinin altına gizleyip, duş için resimdeki gibi yine portatif bir yol bulabiliriz.

karavanda portatif duş

Karavanda tuvalet seçeneklerini daha önceki yazımızda detaylandırmıştık. Hem portatif hemde sabit seçeneklere ulaşabileceğiniz yazıya şu başlıktan ulaşabilirsiniz : Karavan Tuvalet Seçenekleri

karavanda portatif tuvalet

Bu yazımızda karavanda banyo, su tesisatı ve karavan su deposu montajı konularını inceleyeceğiz.

Karavanda banyo için kabin olmasını istiyorsak gerekli olacak malzemelerin listesi şu şekilde;

1- Tuvalet + Kimyasallar + Tuvalet Fırçası : Tuvalet seçenekleriyle ilgili az önce konuşmuştuk zaten. Küçük bir not olarak, banyo kabinimiz olsa dahi tuvaleti portatif kullanma seçeneği düşünülebilir. Karavanda banyo yaparken tuvaleti dışarı çıkarma imkanı bize ekstra alan kazandırır. Tuvalet kimyasalı ise seçeceğiniz tuvalet çeşidine bağlı olarak önem kazanıyor. Eğer kompost tuvalet kullanacaksak onlara gerek olmayacak. Tuvalet fırçası da karavan yapımı sırasında tamamen kişisel bir tercih 🙂

2- Kirli ve Temiz Su Deposu : Karavan atık su deposu seçimi konusunda çok ses çıkabilir kabul ediyoruz. Ama sıfırdan karavan yapımını tamamlamış herkesin deneyimlerinden faydalanmak çok önemli. Şimdi o deneyimler doğrultusunda seçeneklerin artı ve eksilerini değerlendirelim.

Seçeneklerden biri galvaniz su deposu. Avantajı, paslanmaz ve uzun ömürlü olması. Dezavantajı, ağır ve pahalı olması. Diğer seçenek polietilen su deposu. Karavanlar için bu depoları üreten firmalar zaten var. Ölçü ve kullanım amacını  ilettiğinizde size fiyatını da söylüyorlar. Hem temiz su hem de atık su deposunu edinebilirsiniz. İşte o firmalardan biri. Bu depoların dezavantajı ise koku yapabilecek olması. Bakımına ekstra özen gösterilmeli. Zaten hafif yapıda oldukları için temizliği rahat yapılabiliyor. Ve diğer seçenek tabii ki hazır üretim olan depolar. Bu kategoride hazır üretilmiş farklı ölçülerde depolar bulabileceğiniz gibi araçta kullanacağınız yere uygun farklı modeller de bulabilirsiniz. Deponuzu araç altına, lavabo altına ya da araç içinde tekerin üzerine denk gelen alana koymayı tercih edebilirsiniz. Buna bağlı olarak seçeceğiniz depo da değişecektir. Karavansudeposu.com adresinde bununla ilgili pek çok seçenek mevcut. Sadece su deposu değil su tesisatı ile ilgili pek çok diğer ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir adres olabilir. Linke tıklayarak incelemenizi tavsiye ederiz.

Yukarıdaki resim henüz yeni keşfettiğimiz ve kullanana rastlamadığımız su depoları. Bizce incelenmeye değer : Marin Tip Katlanabilir Yastık Depo

Anlıyoruz ki, artı eksiler aynı. O halde, su deposunun tercihi tasarıma ve bütçeye göre değişir. Ancak hangi tipi seçerseniz seçin eğer depolarınız dışarıya monte edilecekse karavan yapımında dikkat edilmesi gereken üç konu var. Eğer kış kamçısıysanız, kışın depolardaki su donacaktır. Bunun önüne geçmek için borulara ve depoya izolasyon yapmalı ya da elektrikli tank ısıtıcısı (tanınmış yabancı firmaların ısıtıcıları mevcut) almayı düşünmelisiniz. Suyunuz donduğunda pompa çalışmayacaktır, zorlamayın ki bozulmasın ☺️

İlgili İçerik:  Datça Aktur Kamping - Marmaris

İkinci konu , kışın karavanınızı kullanmıyorsanız sezon bitiminde suyunuzu boşaltmanız gerektiği. Uzun süre park durumunda su tesisatı boşaltılmazsa kullanım anına kadar paslanma ve bozulmalara sebep olur. Suyu boşaltırken borularda kalan suyu unutmayın! Bunu yapmak için pompanızı biraz çalıştırıp borularda kalan suyu boşaltabilirsiniz. Bir de çeşmelerde kalan su var tabii. Donmaması için açık bırakıp, karavanın yaşam bölümündeki elektriği kapattığınızda bahar geldiğinde büyük bir sürpriz ile karşılaşmazsınız.

Ve üçüncü konu, depoların yarım olduğu durumlarda eğer ki içlerinde “dalgakıran” yok ise kazalara sebep olabileceği. Büyük boyutlardaki bir depoda serbestçe hareket edebilen su, ani fren anında aracın duramamasına sebep olabilir.

Nereye monte edileceğine gelirsek, genel kullanımlar şu şekilde;

Karavan içinde yatak altına temiz su deposu ve mutfak evyesinin altına atık su deposu şeklinde konumlandırılıyor. Ancak bu duş kabini yoksa geçerli. Karavan dışında kullanılacak ise araç altına monte ediliyor. Araç üstüne monte edilmesi hem teoride hem de pratikte geçer not alamamış maalesef.

Temiz su hidrofor yardımıyla musluklara basıldığı için temiz su deposunu zeminin herhangi bir yerinde muhafaza etmemizde sorun yok. Ancak atık su deposunun mutlaka duş ve lavabolardan daha alt seviyede olması gerekiyor ki su kendi akışıyla depoya doğru gidebilsin. Alanınız yoksa ve atık su deposunu duş teknesinden yukarıda konumlandırmak zorundaysanız, sensörlü duş boşaltma pompası kullanabilirsiniz.

3- Duş Teknesi : Envai çeşit boyutta bulabileceğiniz onlarca ürün mevcut. Tek mesele kabinin boyutunu belirleyebilmekte. Bundan sonrası kolay. Ayrıca bu ürün gibi karavan için üretilen kısaltılabilir duş teknelerinden edinmeyi düşünebilirsiniz. Küvetsiz yapamayanlar da var tabii 😀

karavanda banyo seçenekleri

4- Lavabo : Karavanda banyo için üretilen mini minnacık köşe lavabolar olduğu gibi, katlanabilir özel üretimlerde var. 

5- Musluk ve Banyo Bataryası : Tek batarya kullanmakta mümkün. Hani başlığı tutup çektiğimiz armatürler var ya, işte onunla işi çözebilirsiniz. Ürünün adı “berber bataryası” diye geçiyor. Linke tıklayıp bir göz atmaya değer.

6- Havalandırma / Fan: Banyo ve tuvalet alanının hijyenik ve ferah olması gerektiğini düşününce bu madde ayrıca önemli. İçerdeki kokuyu ve nemli havayı dışarıya, temiz havayı ise içeriye aktarmak düşündüğümüzden daha kolay. Bu sorunu küçük bir banyo sürgülü camı ile minimuma indirebileceğiniz gibi çift yönlü havalandırma sağlayan cihazlar kullanarak daha profesyonel bir yöntemle tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Bu konuda karavancıların sıkça tercih ettiği bir üründen bahsetmeden geçmeyelim. Berhimi heki iç mekanlarda çift yönlü havalandırma sağlayan aynı zamanda karavan banyosu için de çok uygun bir ürün. Karavan tavanına monte ediliyor ve oldukça küçük boyutlara sahip olması araç tavanında yer tasarrufu sağladığından ayrıca tercih sebebi. Banyonun hava alması ve uzun süre taze kalması için oldukça mantıklı bir yatırım olabilir. Ürünü incelemek isteyenler için bir link bırakıyoruz.

7- Hidrafor : Elektrikli aletler konusunda üzerinde durmuştuk.

8- Dolap

9- Aksesuarlar : Duşakabin Rafı, Askılık, Sabunluk, Duş gideri için tıpa

10- Priz : Güvenlik açısından kapaklı olan modellerden seçmek önemli.

İlgili İçerik:  Karavanda Isınma Sistemleri | Karavan Yapımı

11- Duvar Kaplaması : Islak zemin için kullanılan malzemeler kullanılabilir. Sosyal medyada gördüğünüz beyaz düz duvar kaplamasının adı fiber. Bunun dışında bütçe geniş ise duvar paneli seçeneği ile çok şık bir banyo yapabilirsiniz. Yalnız döşeme sırasında ek yerlerinin sızdırmazlığına dikkat etmek şart. Bu noktada cam elyaf takviyeli (CTP) plastik materyalden üretilmiş banyo kaplama malzemelerine başvurabilirsiniz. Bu malzemenin en önemli artısı esnek yapısı sayesinde kıvrımlı alanların kaplamasında kolaylık sağlaması.

12- Katlanabilir Su Bidonu : Karavan yapımı şart değil ancak büyük tanka su taşımak için kullanabileceğiniz şişme su bidonları bulunmakta. İşinizi çok kolaylaştıracaktır, diyelim ki 100lt temiz su tankınız var. 50 litrelik bir şişme su bidonu alırsanız suyunuz bittiğinde, iki seferde kolayca deponuzdaki suyu doldurabilirsiniz. 🥳

Karavanda Su Deposu Montajı için Dip Notlar

  • El değdirmeden karavan atık su deposunu boşaltmak istiyorsanız; 12V ile çalışan vanalardan depo çıkışlarına takabilirsiniz.
  • Depoları monte ederken el freni telinin rahat çalışacak olduğundan emin olun. Bir kontraplak ile boşluk yaratabilirsiniz.
  • Parçaların montajı sırasında teflon bant ve diğer contaları unutmayın. Kaynak : Yolgezen.net
  • Temiz su depolarının 100-150 lt. arasında olması normaldir. Bu ölçü karavanın sürekli yolcu sayısı ile orantılı olmalıdır. Kullanımı belirlerken şu rakamları kullanabiliriz: Kişi başına günlük tüketim duş için 15lt. + el, yüz ve diş yıkama için 5lt. + bulaşık ve yiyecek yıkama için 10 lt. olarak ortalama 30 lt. olarak düşünülebilir.
  • Su depoları çamaşır suyu türevi kimyasallarla temizlenebilmesine rağmen yine de her yıl el ile dibe oturan kirleri ve yosunları temizlemek gerekmektedir. Bu temizliğin kolayca yapılması için üst tarafta yeterli büyüklükte bir kapak gerekmektedir.
  • Depolarınıza ara sıra bir tatlı kaşığı civarında klor atmanızda yarar vardır. Doldurma kapaklarınızı bir zincir vb. ile karavana tutturmanız kapağı kaybetmenize engel olacaktır.
  • Atık su depoları genelde hacim olarak temiz su depoları ile paralel düşünülür.Ancak atık su depolarının 100 lt. ve üzerinde olması gerekmeyebilir. Bu depoların tahliyesinin arabanın sağ tarafından olmalı ve olanaklar ölçüsünde 1 inç veya üzerinde küresel vana ile durduğunuz yerde hızlıca boşaltmaya uygun olmasını tavsiye ederim.

fiamma atık su deposu

  • Hidroforlu tesisatlarda bataryalar piyasadan bulabileceğiniz küçük boy armatürler (berber batarya diye aratabilirsiniz) olabilir. Karavanda banyo için üretilmiş kaliteli ve soğuk için mavi, sıcak için ısıya dayanıklı içi takviyeli kırmızı hortumlar kullanılmaktadır. Dalgıç pompalı sistemlerde ise özel switchli bataryalar kullanılmalı eğer bulunamıyorsa ayaktan basmalı switchli bir musluk geliştirilmelidir. Kaynak : Gezenbilir.com – Rüzgar Bey
  • Depodan geri tepebilecek kokuların önüne geçmek için duş teknesinin altına biraz büyükçe bir S yapmak iyi fikir. Kirli su deposunun en üst noktasına bir hava tahliye bacası koymak gerekiyor depodaki hava çıkmaz ise depoya su girişi zor olur.
  • Fren anında ya da yokuş inerken duş teknesinden su sızmaması için iki çözüm önerisi; deponun boru giriş yerini aracın arkasından vererek tesisatı döşemek ile duş sonrası teknenin giderine kilitli tıpa takmak hareket halindeyken istenmeyen şeylerden bizleri uzak tutacaktır.

Leave a Reply

X
X