Salda Gölü Kamp Alanları

Salda Gölü

Bugünkü yazımızın konusu Burdur Salda Gölü yani namıdiğer Saldivler 🙂 Volkan patlaması sonucu oluşmuş karstik bir göl olan Salda Gölü Türkiye’nin 184 metre ile en derin üçüncü gölüdür. Mayıs Haziran aylarında gideriz Akdeniz sıcaktır diye düşünmeyin sakın. Salda Gölü’nün deniz seviyesinden yüksekliği tam olarak 1140 metre Ağustos ayında en sıcak zamanlarında dahi 30 derece. O yüzden bahar aylarında gidecekseniz muhakkak uyku tulumunuz ile gidin. Burdur Salda Gölü ‘nü yaz aylarında haftasonu veya bayram tatilleri zamanında sakın sakın sakın tercih etmeyin. Umduğunuzu bulamadan ve söylene söylene geri döneceğinize eminiz.

Rüzgar, yağmur, çok fazla insanın suya girmesi bu hususların hepsi suyun rengini etkileyebiliyor. Belli yerlerde ve özellikle sabah saatlerinde suyu berrak bulabilirsiz. Kalabalık olan yerlerdense aracınız varsa gölün etrafında gezerek daha sakin yerlerde o etkileyici fotoğrafları yakalayabilirsiniz.

Burdur Salda Gölü ile tek karşılaştırmayı Maldivler ile yapsak haksızlık etmiş olacağız. İşin içinde Mars da var. Bildiğiniz gezegen olan Mars. Dünya üzerinde Mars gezegeniyle aynı özellikleri taşıyan (Stromatolik kayaçlar) iki yerden biri Salda Gölü, diğeri ise Kanada’nın kuzey bölgesinde bir yerdir.

Salda Gölü Nerede, Nasıl Gidilir ?

Burdurdan Salda Gölü 75 km, yaklaşık 1 saatte varabilirsiniz. Yeşilova üzerinden Salda Gölüne ulaşıyorsunuz. Yeşilova Salda arası 4 km. Aracınız yoksa eğer Burdur otogardan saat başı kalkmakta olan Yeşilova minibüsleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz.  Akşam saatlerinde bildiğimiz kadarıyla minibüs yok bu duruma dikkat etmenizde fayda var. Yeşilovaya ulaştıktan sonra 15-20 tl taksiye vererek Salda Gölü ‘ne ulaşabileceğiniz gibi Denizli yönüne giden minibüslerle de göle ulaşım sağlayabilirsiniz.

Salda Gölü Kamp Alanları

Öncelikle şu durumu netleştirmekte fayda görüyorum Salda Gölü çevresinde belirlenen alanların dışında kamp kurmak yasak. Dilediğiniz yerde kurabilirsiniz ancak Jandarma ile muhattap olmak durumunda kalabilirsiniz. Karavan ile gelmeyi düşünenler tereddüt etmeden gelebilir park edip manzaranın tadını çıkarabileceğiniz fazlaca yer var, gölün yüzölçümü 44 kilometrekare 🙂

Yeşilova Belediye Halk Plajı

Kamp için Yeşilova Belediye Halk Plajını tercih edebilirsiniz. Kamp alanı çevresinde yaklaşık 8-10 restoran, market var. Yeterli gelmez ise kalan ihtiyaçlarınız için 4 km mesafedeki Yeşilova’dan yapabilirsiniz. İşletmesinde mangal ve kamp ateşine izin veriliyor. Elektrik, Wc, duş imkanları mevcut. Ücretleri makul seviyede. Gezginler Durağı adlı işletmeden çadır kiralanabiliyor.

Doğanbaba Plajı

Doğanbaba plajında herhangi bir kamp işletmesi bulunmuyor alanda sadece bir tek pideci var. Pideciye ait olmak üzere Wc ve su imkanı vardır ama tedbirli gitmenizi öneririz. Doğanbaba plajına herhangi bir ulaşım yok kendi vasıtanız ile gitmeniz gerekiyor.

Ayyıldız Çadır Kampı

Yeşilova Belediye Halk Plajına kıyasla daha sakindir. Kafe hizmeti, tuvalet, su, elektirik gibi imkanları var. Ücret konusu için 0544 334 39 15 numaralı işletme telefonunu gitmeden önce arayabilirsiniz.

İlgili İçerik:  Akyaka Orman Kampı

Orman Bakanlığı Tabiat Parkı

Girişleri ücretli olmakla birlikte bu alanda konaklama yapamıyorsunuz. Yüzmek için tercih edilebilir bir alan olup, alan içerisinde piknik yerleri, duş, tuvalet, çeşme gibi imkanlar bulunmaktadır. Her ne kadar Tabiat Parkında konaklayamasanız da hemen etrafında çadır kurabileceğiniz işletmeler mevcuttur.

Salda Gölünde Neler Yapılabilir?

Yüzme

Salda Göl yüzmeye uygun mu sorusu kafalarda soru işareti bir konu. Biliyoruz ki bazı fısıltılar hepimizi ürkütmeye yetiyor. Salda gölünün toprağı yumuşak olduğu için kumun sizi içine çektiğine dair söylentiler var, ancak bunlar söylentiden ibaret. Yaşan boğulma vakalarının temel sebebi göldeki ani derinleşmeler. Bugüne kadar yaşanan bu vakalardan sonra belediye belli bölgeleri güvenli bölge olarak işaretlemiş. Bunlar;

1- Tabiat Parkı ( halk arasında orman kampı olarak geçiyor)

2- Doğanbaba Plajı

3- Yeşilova Halk Plajı

Bu bölgeler dışında zaten yüzmek yasak tabelaları bulunuyor. Bizce yüzme konusu, sizi Salda Gölü’ne gitmekten alıkoyacak bir konu değil. Eğer bu konuda endişeleriniz varsa sığ olan yerlerde yüzerek keyfini çıkarabilirsiniz. Son olarak, tatlı suda yüzmeyi daha önce deneyimlememiş olanlar için ufak bir not düşmek isterim. Tatlı su, bedeninizi tuzlu su gibi yukarı kaldırmaz. Daha önce tatlı su deneyiminiz olmadıysa kilin kayganlığı ile birlikte bu durum size çok yabancı gelebilir. Temkinli olmakta fayda var.

Kil Havuzu

Salda Gölü’nin kenarında bulunan kil havuzu henüz az biliniyor olması sebebiyle ülkemizdeki diğer kil havuzlarına kıyasla daha temiz durumda. Kilin faydaları saymakla bitmez biliyorsunuz. Ama şifası bir yana dursun, kil havuzunda çamur banyosu yapmak, hepimizi çocukluğumuza geri döndürüyor 😀

Bisiklet Turu

Salda’nın etrafını tam tur dönen bir bisiklet rotası mevcut. Hem kamp atıp, hemde gizli kalan tüm güzellikleri keşfedebilirsiniz. Rotanın detaylarını incelemek için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz: Wikiloc – Salda Gölü Bisiklet Rotası

Rota için önerimiz yanınıza atıştırmalık almanız. Yoksa Pideci Sami’ye kadar dayanmak zorunda kalabilirsiniz 🙂

Bir de eğer bisiklet tutkunuysanız 5 senedir düzenlenen bisiklet festivalini takip etmenizi öneririz.

Yamaç Paraşütü

Bu muhteşem manzarayı paraşütle görmek eşsiz bir deneyim. Yükseklik korkunuz olsa dahi büyüleneceğiniz bu manzarayı ka-çır-ma-yın! Kayak merkezinden başlayan aktivite Yeşilova Halk Plajı’nda sona eriyor.

 

Lisinia Doğal Yaşam Köyü: Lisinia, Burdur Gölü çevresinde Pisidya zamanında kurulmuş antik kenttir. Kelime anlamı olarak, doğan ve batan güneşin, ay ışığının sudaki pırıltısı anlamına geliyor. Aslında yaban hayatı rehabilitasyon merkezi olan tesis daha çok Lisinia doğal yaşam köyü olarak biliniyor. Türkiye’nin sularının Türkiye’de kalması için yürütülen projeler, sıfır kimyasal ile doğa dostu tarım projeleri, yaban hayatı koruma ve Doğa Okulu gibi projeler yürütülmekte.Gidip görülmesi gereken yerler listesinde olması gereken Lisinia Doğal Yaşam Köyü’ne buradan yol tarifi alabilir, daha detaylı bilgi almak adına kendi sitelerini buradan inceleyebilirsiniz.

İlgili İçerik:  Delikli Koy

Günbatımı

Mutlaka gölün doğusundan izlemelisiniz. Doğanbaba ve Kayadibi köyleri günbatımı için en uygun yerler.

Salda Gölü’nde yapılabilecek diğer aktiviteler

  • Sultan pınarı Tesisleri’nde soğuk yayla suyunun lezzetini almak,
  • Kış aylarında Kayak Merkezinde Salda Gölü manzaralı kayak yapma keyfisi,
  • Gölün beyaz kumlarında deve turu,
  • Perşembe günü kurulan organik halk pazardan alışveriş (Not: pazar, akşam 4 te toplanıyor),
  • Gece boyu eşsiz bir yıldız manzarasının tadına doymak.

Yeme içme

Salda Gölü etrafında restoranlar, kafeler bulunmaktadır.Yemek ihtiyacınızı rahat bir şekilde karşılayabilirsiniz. Gözleme vs yiyebileceğiniz gibi Burdur Denizli yolu üzerinde Tabiat Parkına giderken hemen Salda Gölü kenarında Sultan Pınar dinlenme tesisinde balık, köfte, tavuk gibi seçenekleriniz var. Doğanbaba Plajı tarafında pideci Sami Usta’nın yeri var. Başta pide olmak üzere burada da çeşitli alternatifleriniz mevcut. Pidesi gayet iyi diye duyduk ! Yeşilovaya geçecek olursanız altı üstü heryeri kıymalı tostmuş. Nüfusuna göre hayli fazla tostçusu var 🙂 Burdur şişin tadına bakmadan ayrılmayın. Yine kendi yöresel tarhanaları ve haşhaşlı dondurması da adından söz ettiren diğer lezzetleri.

NOTLAR

  • Plajda bulunan gazinolarla ilgili kötü duyumlar aldık gidip gitmemek size kalmış .
  • Mayıs ayında 5000 flamingoya ev sahipliği yapıyor. Flamingolar yoğun olarak Çorak göl (Akgöl)’de konumlanıyor. Salda’ya 35 km uzaklıkta olan bu göle bu konumdan ulaşabilirsiniz.
  • Suların çekildiği dönemler 7 adet beyaz ada oluşuyor. Yürüyerek de gidiliyor yine de dikkat edilmeli. Yüzme konusunda da değindiğimiz gibi göl çok çabuk derinleşiyor.
  • 89 yılında doğal 1.derece sit alanı ilan edilen göl 2019 Mart ayında özel koruma bölgesi ilan edilmiştir.
  • Salda Göl’ünde 4 endemik tür balık bulunmaktadır. Aynı zamanda her tatlı su da olduğu gibi bu gölümüzde de su yılanı vardır. Tehlike olmadıkları söyleniyor.
  • Telefon gölün birçok yerinde sağlıklı çekmiyor.
  • Beyaz kum güneş ışığını yansıtıcı özelliğe sahip olduğundan yakıcı etkiye sahip.
  • Hangi zamanlar gidilmeli sorusu tamamen sizin aradıklarınıza bağlı. Yüzmek ve kamp kurmak için gidecekseniz Mayıs’tan Eylül’e kadar en uygun zamanlar. Amaaa… Sessizlik ve huzur için gitmek istiyorsanız havaların soğumasını beklemelisiniz 🙂

Lütfen

Gün geçtikçe su seviyesi azalan, popülerleşmesi ile kirlenmeye başlayan Salda Gölü’nün hepimizin olduğunu unutmayalım. Sadece kirletmemekle kalmayalım, arkasında çöp bırakanları uyaralım/temizleyelim. Dünya’nın en değerli yerlerinden olan Maldivler ile eş değer görülen böylesine bir değeri harcamamak hepimizin görevi. Birlik olarak bu güzelliği koruyabileceğimize inanıyoruz.

Hepinize huzur dolu bir tatil dileriz,

Sevgiler 🙂

 

 

 

 

Leave a Reply

X
X