Yedigöller Kamp Rehberi 2020

Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller Milli Parkı sonbaharda kamp denince akla ilk gelen, doğasıyla, gölleriyle, renkleriyle insanı kendine hayran bırakan bir yerdir. Sonbahar ile bu kadar özdeşleşmiş başka bir yer olduğunu pek sanmıyoruz.

Zengin bitki örtüsüyle sizi büyüleyecek olan Yedigöller ‘in geneli Kayın ağacıyla kaplı olsa da Meşe, Göknar, Kızılağaç, Ihlamur, Sarıçam, Gürgen, Karaağaç, Karaçam ve Porsuk gibi çeşitli ağaçların da kokusunu içinize çekeceksiniz. (Ağaçlara sarılmayı ihmal etmeyin.)

Yedigöller

1636 hektarlık bir Yedigöller havzası var karşımızda. Yedigöller Milli Parkı 1965 yılında koruma altına alınmış olup 7 gölü içinde barındırıyor. Hatta ve hatta şaşıracağınız bir bilgi verelim Yedigöller Milli Parkı içinde Köyyeri mevkiinde Bizans döneminden kalıntılar dahi bulabilirsiniz.

Yedigöller Milli Parkı içerisindeki 7 göl iki plato üzerinde olup, Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl‘dür. Bu göller içerisinde en büyük olanı adı üstünde Büyükgöldür ve en derin yeri 15 metredir. Büyükgöl’ün güneydoğusunda bulunan Deringöl 20 metre uzunluğunda akan kısmı ile birlikte Büyükgöl’e bağlanır. Nazlıgöl’ün de dibinden sızdırdığı su, gölün kuzeydoğusunda yüzeye çıkar ve ufak bir şelale görüntüsü verir bu sebepten ötürü adı “Şelale Gölü” olarak da geçer.
Bu genel birkaç bilgiden sonra Yedigöller Milli Parkı ‘na nasıl gidilir, Yedigöller kamp yaparken nelere dikkat ederiz ve milli park içerisinde neler yapabiliriz kısmına geçelim.
Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller Milli Parkı Nerede Nasıl Gidilir ?

Ankara-İstanbul karayolunun 152. km’sinden Yeniçağa ve 190. km’sindeki Bolu il merkezinden kuzeye ayrılan yollarla ulaşım sağlanır. Bolu’ya olan uzaklığı 42 km’dir. İstanbul’dan yaklaşık olarak 4 saat sürmektedir. Eskiden yolları oldukça bozuk olduğu için zamanında gidenler bir daha para verseler gitmem derken, şuan yollar tamamen asfalt olduğu için rahat gidiliyor ve oldukça kalabalık oluyor. Yollar asfalt olsa da bolca virajlı yol var onu baştan söyleyelim. Şimdilik virajlara çözüm bulunamamış görünüyor. 🙂

Hafta içi arabanız için park yeri problemi yaşama ihtimaliniz olmasa da hafta sonu gidiyorsanız erken saatte ya da akşam 17:00, 18:00 gibi gitmenizde fayda var. Yedigöllerin orta kısmında yani Deringöl’ün hemen yanında ve Habitat Restoranın tam arkasında otopark mevcut. Hafta sonları kalabalık olduğundan dolayı yol üzeri parkedenlere işlem yapılacağına dair jandarmanın anonslarını bolca duyacaksınız. Ayrıca Bu yazı sonbahar için, havalar ısındığında bitmek bilmeyen araba ve özellikle günübirlik otobüs kuyrukları var. Yazın ya da ilkbaharda gitmek istiyorsanız ve Yedigöller kamp için tercih edilecekse keyif alabilmek adına muhakkak hafta içi gitmenizi öneririm.

Aracınız yoksa Bolu Otogarına ulaşarak oradan kalkan Yedigöller Milli Parkı minibüslerine binebilirsiniz. Sadece belirli saatlerde araçlar var. Kaçırmamaya gayret edin. Yakın zamanda bu bilgiyi teyit ettik ve maalesef sonbahar ve kış aylarında minibüs imkanı yok Yedigöller ‘e kamp için gidecek arkadaşlar bunu mutlaka göz önünde bulundursun. En iyi ihtimaliniz otostoptur. Bolu Otogar’da indikten sonra otostop için en uygun yer Arçelik Yolu üzerindeki Yedigöller ‘e giden yol.

Yedigöller Kamp Alanı

Yedigöller içerisinde belirli bölgelerde kamp kurmaya izin verilmiştir. Zaten gittiğinizde bazı yerlerde kamp kurmak yasak tabelalarıyla karşılaşacaksınız. Göllerin etrafında izin verilen ve beğendiğiniz bir yerde kamp kurabilirsiniz. Yedigöller ‘de kamp yapabileceğiniz göller Deringöl ve Nazlıgöl etrafıdır. Kalabalık olduğu zamanlarda Büyükgöl’ün etrafı da Seringöl’ün etrafı da doluyor, kalabalıkken birşey demiyorlar. Sakin olmalarından dolayı normal zamanlarda da oralarda kamp atanlar oluyor, işlem yapacaklarını da sanmıyorum gayet iyi niyetli personeller. Erkenden gidip bir keşif sonrası dilediğiniz yerde kamp yapmaya karar verebilirsiniz. Bu arada karavanınızla da gelip Deringöl’ün hemen yanında rahatça konaklayabilirsiniz.

İlgili İçerik:  Delikli Koy

Yedigöllerde çalışan personel mesaili çalıştığı için akşam 17:00’dan sonra giderseniz ücret vermeden girebilirsiniz(Çalışma saatleri sonbahar için, yaz aylarındaki saatlerini henüz bilmiyoruz). Ücret vermeden konaklayanlar olsa da paranızı hazırda tutmanızda fayda var. Ücret çadır başı alınıyor ve 34 TL. Karlışığında fiş alıyorsunuz ve konaklamayı bu şekilde yapıyorsunuz. Aşağıda göreceğiniz üzere fiyat 34 olmasına rağmen 17 alıyorlar. Bunu tam olarak çözemedik az verdiğimiz için de hiç soramadık 🙂

Yedigöller Kamp ücretleri

Yedigöller kamp yaparken en önemli ve en çok dikkat etmeniz gereken husus ateş konusu. Yedigöller yazın dahi yağmur alan ve bir hayli serin olan bir bölge. Geceleri sıcaklık düşüyor ve tedbirsiz olursanız soğuktan uyuyamayabilirsiniz (ki bu en iyi ihtimal). Yedigöllerde kamp yaparken ateş yakmak gündüzleri kesinlikle yasak. Akşam 19.00’dan sonra(deseler de mesai zaten daha erken bitiyor dolayısıyla kimse karışmaz size) sabah 08.00’e kadar yakabiliyorsunuz (deseler de genellikle personellerin tüp ve ateş avına çıkmaları 10:30’u buluyor).

Yanınızda her ihtimale karşı kuru çıra ve biraz odun getirmenizde fayda var. Gittiğiniz döneme göre etraftan bulabileceğiniz odun parçaları da nemli olabilir. Odun için derelerin etrafına ve giriş kapısındaki alanın sağ ve sol taraflarına bakabilirsiniz. Sempati Büfe’de çuvalla odun satılıyor fakat kalmamış olması ihtimaline karşı hazırlıklı olun. Bana kalsa imkanınız varsa bir çuval atın arabaya ve kendiniz getirin. Verdikleri çuvaldaki meşeler çok az ve fiyatı 35 TL.

Yer ateşi yakmanız akşam mümkün değil yasak olup kamp yapanlar varilleri kullanıyor. Geçe kalmadan bölgeye varıp kendinize varil kapmanızda fayda var. Kalabalık olduğu zamanlarda bulamayabilirsiniz (ki bu bizim başımıza geldi). Kalabalık olduğunda ya da akşam görevli olmadığından dolayı ateş yaksak nolur diyebilirsiniz. Ağaçların o uzun, kalın ve heybetli köklerininin nerelere kadar uzandığını fark edemeyebilirsiniz. Lütfen bu konuda tedbirli ve hassas olun.

Yazın dahi yağmur bastırabildiği için gölün hemen önüne çadır kurmayın. Rüzgar pek olmasa da yağmurdan dolayı çadırınızı sağlam bir şekilde kurun. Hatta arabanız varsa çadırın altına ve üstüne sermek için branda bulundurabilirsiniz.

Yedigöller Milli Parkı içerisinde tuvalet, mescit ve bol bol içme suyu için çeşmeler mevcut ancak elektrik yok. Powerbank bulundurmanızda fayda var. Çok elzem olduğu durumlarda mescitte elektrik var orayı kullanabilirsiniz. Yedigöller kamp alanı‘nda mangal yakmak, semaver yakmak, tüp yakmak yasak. Bunun temel sebebi kampçılar ya da günübilirlik gezilere gelenler değil, mangalcı arkadaşlarımız. Pek gerçek bir rivayete göre Yedigöllerin üzeri daha öncesinde mangal dumanından geçilmiyormuş e bizde haklı bulduk bu yasağı. Yemek için kamp ocaklarınızı kullanabilirsiniz çaktırmadan 🙂

Yedigöller Kamp

Yedigöller neticede tabiat parkı olduğu için güvenlik sorununu düşünmenize gerek yok. Ancak hayvanlar konusunda temel önlemlerinizi almalısınız. Yedigöller Milli Parkında geyik, karaca, ayı, domuz, kurt, tilki ve sincap gibi yaban hayvanları bulunmaktadır. Dolayısıyla yiyecekleriniz açıkta bırakmak gibi bir hata asla yapmayın. Durduk yere hiçbir hayvan yanınıza yanaşmayacaktır. Biz gece ormanın içine doğru fantastik bir yürüyüş yapacağınızı düşünmediğimizden böyle bir uyarıda bulunmayacağız ama milli parklar bu tabelaları da bolca asmış 🙂

Yedigöllerde kamp çadırı kiralama gibi bir imkanınız yok dolayısıyla kendi çadırınızla gelmeniz gerekmekte. Ekipman kiralamak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Her halükarda eğer kamp yapacaksanız ekipmanınızı tamamlayarak Yedigöllere gitmeniz gerekmekte. Alternatif olarak eğer kamp yapmak istemezseniz Yedigöller Milli Parkı‘nda Pisagor Evleri Bungalovlar var oralarda da ücreti mukabilinde konaklayabilirsiniz.

İlgili İçerik:  Akyaka Orman Kampı

Yedigöller Bungalov

Yedigöller Milli Parkında Aktivite

Yedigöller kamp başta olmak üzere olta balıkçılığı, günübirlik doğa yürüyüşleri (iki, iki buçuk saatlik güzel bir parkuru bulunmakta), amatör ya da profesyonel fotoğrafçılık için bulunmaz bir nimettir. Oldukça fazla alternatifiniz bulunmaktadır. Yine dağ bisikletiniz ile de harika vakit geçirmeniz mümkündür.

Ağaçlarla bezeli göllerin etrafında harika vakit geçirebilir, Kapankaya manzara seyir terasından iki göl eşliğinde doğa manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Karaçam Anıt Ağacını ziyaret edebilir, Bizans kalıntılarının görüldüğü Köyyeri tepesindeki dinlenme yerinde vakit geçirebilirsiniz. Yine Geyik üretim alanını da ziyaret edebilirsiniz. Araç yolu üzerinde olan Pisagor Ağacını da inceleyebilirsiniz. Nazlıgöl’den aşağı doğru inerken sağınızda küçük bir tabelası var üzerinde Pisagor Ağacı 60 metre yazıyor ama nereye doğru gidileceğini göstermemeleri saçma olmuş 🙂 Tabelanın arkasından ormanlığa doğru biraz yürümeniz gerekiyor. Yedigöllere giderken ya da dönüş yolundayken Atmaca Seyir Terasında da mutlaka vakit geçirin. Kapankaya Seyir Terası için biraz merdiven çıkmanız gerekiyor ancak Atmaca Seyir Terası hemen yol üzerinde bulunmakta. Manzarasını fotoğraftan görebilirsiniz. Büyükgöl manzasarısyla sizi selamlıyor.

Yedigöller Atmaca Seyir Terası

Yedigöller her mevsimde muhteşem olsa da özellikle Sonbaharda gelmenizi tavsiye ederiz.

Yeme İçme

Yedigöller’de yeme içme konusunda pek alternatifiniz yok. Yedigöllerde sadece Habitat Restaurant ve Sempati Büfe var. Bu iki yerden yemek ihtiyacınızını giderebilirsiniz. Habitat restoranın fiyat listesini de buraya bırakacağım. Sempati Büfede sucuk ekmek 19 TL, köfte 18 TL. Yemek yiyin dilerseniz ama Nescafeye de 7 lira vermeyin sizin yerinize bizim içimiz parçalanır haberiniz olsun. İçecek su bulmak kadar kolay birşey yok zira parkın her yerinde çeşmeler bulunmakta bu konuda sıkıntı çekmeyeceksiniz.

Yedigöller Yeme İçme

Yedigöller Milli Parkı Notları:

1- Yedigöller Milli Parkında bulunan alabalık üretim istasyonu 1969 yılında kurularak bu alanda ilk istasyon olmuş ve örnek teşkil etmiştir.

2- Bölgenin jeolojik yapısı serpantinlerden ve volkanik kayaçlardan oluşmaktadır.

3- Park içindeki göller yer hareketleri sonucunda kaymış olan kitlelerin vadilerin önünü kapatması sonucu meydana gelmiş olan heyelan gölleridir. Bir kısmı Büyükgöl ve Dipsizgöl’de görüldüğü üzere birbiri ile bağlantılıdır.

4- Yedigöllerde geyik üretim alanı mevcut olup, milli park ayı, domuz, kurt, tilki ve sincap gibi yaban hayvanlarını da barındırmaktadır.

5- Yedigöllerde drone uçurmanın da izne tabi olduğunu belirtmekte fayda var.

6- O herkesin bayıldığı Yedigöller kamp ortamının sonbaharda kasım ayının 2. haftasında olduğuna inanıyoruz 🙂 Çok ince bir çizgi biraz erken gitseniz yapraklar tam sararmamış oluyor, biraz geç gidiyorsunuz yapraklar dökülmüş oluyor 🙂

7- Kışın gidecekler için Mengen Yolu’nu tercih etmelerini öneriyoruz.

Yedigöller Milli Parkı Ücretler

Şahıs 6 TL

İndirimli Şahıs 3 TL

Bisiklet 6 TL

Motorsiklet ve ATV 9 TL

Otomobil Kamyonet ve Pickup 18 TL

Minibüs 54 TL

Midibüs 90 TL

Otobüs 162 TL

1 ünite Çadır (günlük) 34 TL

1 ünite Karavan (günlük) 40 TL

Kır Evi – 3 yataklı (günlük) 335 TL

Kır Evi – 4 yataklı (günlük) 405 TL

Kır Evi – 5 yataklı (günlük) 470 TL

Kır Evi – 6 yataklı (günlük) 525 TL

Misafirhane (günlük) 100 TL

Yedigöller

Not: Gölün hemen önüne çadır kuran bir arkadaşımız talihsizce suda uyanmak durumunda kaldı 🙂 Gidenler yedigöller kamp ile ilgili tecrübelerini ve anılarını, gitmeyi düşünenler ise kafasına takılanları yoruma yazmayı unutmasın 🙂 Doğa ile kalın !

One Response

  1. Zafer demirci 05/07/2021

Leave a Reply

X
X