Ankara Kamp Alanları

Ankara’da yaşayan ve deniz, doğa fotoğraflarına imrenek bakanlar için bu yazıyı hazırladık 🙂 Yazıdan sonra, öğrenci ve memur kenti olan Ankara’nın sadece gri bir şehir olmadığını anlayacaksınız. Ankara’ya yakın noktalarda şehrin stresini atabileceğiniz ve doğaya karışabileceğiniz harika kamp alanları mevcut. Sizlerde bilgilerini vereceğimiz Ankara kamp alanlarında doğanın tadını çıkarabilir ve harika hafta sonu geçirebilirsiniz. Bu yüzden kendinizi şanssız sanmayı bırakarak hemen aşağıdaki alanlardan birini seçerek bir plan yaparak başlayabilirsiniz 🙂

Ankara 6 Doğa Harikası Kamp Alanı

  1. Şahinler Tabiat Parkı
  2. Eğriova Tabiat Parkı
  3. Ay Kayası Mesire Alanı
  4. Sorgun Göleti Tabiat Parkı
  5. Işık Dağı Karagöl Jeositi Kızılcahamam
  6. Alicin Kültürel Jeositi

Şahinler Tabiat Parkı

Şahinler Tabiat Parkı 40 hektarlık alanı ile 2009 yılında kurulmuştur. Hem bireysel kampçılık hem de toplu kamp organizasyonları için harika bir noktadır. Kapısı hem kampçılara hem günürbirlikçilere açık. Özel bir işletme tarafından işletildiği için girişte ücret alınıyor. Kamp yapacaksınız da ayrıca ücreti var. Araç girişi için 10 TL kamp için de yine 10 TL veriyorsunuz. Güncel fiyat bilgisi için arayarak bilgi almakta fayda var.

Göletin etrafında masalar yine bulaşıklar için tezgahlar, tuvaletler vs mevcut. Şahinler Milli Parkında asıl büyük göletten hariç iki gölet daha mevcut. Orman içinden yürüyüş parkurunu takip ederek 2 gölü daha görmeniz mümkün. Ayrıca yaz aylarında her ne kadar kurusa da ilkbahar ve kış aylarında giderseniz derelere de rastlayabilirsiniz 🙂

Şahinler Tabiat Parkı içerisinde sarıçam, kayın, meşe, ardıç ağaçları bulunmaktadır. Yabani hayvan olarak bölge kurt, sansar, tilki, tavşan,çakal, sincap türlerini barındırıyor. Bölge olarak Kızılcahamam ormanlarında Avrupanın en büyük yırtıcı kuşlarından olan ve nesli tehlikede bir tür olan Kara Akbabası da bulunmaktadır.Türkiye’nin şuana kadar bilinen ikinci büyük Kara Akbaba popülasyonudur (7-10 çift).

Trekking, doğa fotoğrafçılığı, kamp faaliyeti ve piknik alanı için ideal bölge olan Şahinler Tabiat Parkı Ankara şehir merkezine 107 km, Kızılcahamam ve Gerede’ye ise 30 km uzaklıktadır. Eski İstanbul yolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Kampçılıkta yeni olanlar ve güvenli bölge isteyenler için Ankara kamp alanları arasında ideal bir kamp alanıdır.

Eğriova Tabiat Parkı

2011 yılında tabiat parkı olarak tescillenen Eğriova , Beypazarı sınırı içerisinde 30 hektarlık bir alandır. Sarıçam ormanı ile kaplı olan Eğriova Tabiat Parkı akarsularıyla, göletiyle, bitki örtüsüyle görülmeye değer yerlerden. Ankara kamp alanları içerisinde ilk 6’ya alıyoruz 🙂

Çok bilindik bir yer olmamasından dolayı sakinliği sevenler için harika bir alternatif. Eğriova Tabiat Parkında kampçılık faaliyeti, piknik, bisiklet turu, kano, doğa fotoğrafçılığı, trekking faaliyetleri yapılabilir. Gölette alabalık, çay balığı ve kadife balığı bulunmakta. Olta balıkçılığı için de tercih edilesi yerlerden. Sonbahar ve kış ayları da fotoğraf için doğru tercih olacaktır.

Alanda restoran, büfe, bank, çeşme, tuvalet bulunmaktadır. Son olarak Eğriova Tabiat Parkı Ankara’ya 147 km mesafededir. Ankara-Beypazarı-Karaşar-Eğriova istikametinde giderek ulaşabilirsiniz.

İlgili İçerik:  Ormanya Doğal Yaşam Parkı

Ay Kayası Mesire Alanı

Ankara kamp alanları arasında kafa dinleyebileceğiniz en iyi yerlerden birisidir. Ankara şehir merkezine 83 km uzaklıktan bulunan Ay Kayası Mesire Alanı doğayla baş başa olacağınız, bol oksijenli, akarsulu bir kamp alanı vadediyor. Alanda aynı zamanda Çubuk Belediyesinin düzenlediği yaz şenlikleri de yapılıyor.

Tuvalet ve çeşme ihtiyacınızı düşünmenize gerek yok. Ancak kesinlikle yiyecek içecek konusunda tedarikli gelmeniz gerekiyor zira temin edebileceğiniz hiçbir yer yok. Kamp alanı için ise ücret ödemiyorsunuz. Ay Kayası Mesire Alanında telefonlarınız ne yazık ki çekmeyecek. Çekmesi için tepeliklere veya kayalıklara çıkmanız gerekiyor. Kısacası pek huzurlu olacaksınız 🙂

Ay Kayası Mesire Alanı Ankara’nın Çubuk ilçesinde Uluağaç mahallesine 4 km mesafede bulunuyor. Ankara – Kızılcahamam yolundan Kızılcahamama gelmeden Akdoğan mahallesinden sağa girerek Uluağaça ulaşabileceğiniz gibi Çubuk ilçe merkezinden Karagöl caddesinden de Uluağaç mahallesine ulaşabilirsiniz. Uluağaç mahallesinden sonraki 4km’lik yol toprak yol ve inişli çıkışlı o yüzden yağmurlu havalarda eğer altınızda off-road bir araç yoksa buraya gitmeniz baya zor olabilir. Gitmeden önce hava durumuna muhakkak bakın.

Sorgun Göleti Tabiat Parkı

Ankara kamp alanları arasında tercih edilebilecek yerlerden birisi de Sorgun Göleti. Burada kamp yaptığımızda hoşumuza giden şeylerden birisi akşam olduktan sonra gölün etrafında birer birer yanan kamp ateşleriydi. Keyifli bir hafta sonu geçirmek için güzel bir alternatif olabilir.

54 hektar olan bölgede adacıklar halinde ormanlar vardır. Genelde hakim olan ağaç türleri karaçam, ardıç ve meşedir. Sorgun Göleti Tabiat Parkında kurt, tilki, çakal, porsuk, sansar ve gelincik gibi türlere rastlanabilir.  Orman faresi, tarla faresi ve yabani tavşan gibi bazı türler ise alandaki varlığını yitirmiştir.

Sorgün Göleti Tabiat Parkında kamp faaliyeti, piknik, doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Trekking için gölün etrafını veya orman içinden olan iki yoldan birini tercih edebilirsiniz. Gölün etrafındaki yaklaşık 7 km olup orman içinden giden de yaklaşık 15 km’dir. Olta balıkçılığına izin verilmediğini gölde balık tutmanın yasak olduğunu belirtmekte fayda var.Son olarak yapılabilecek faaliyetler arasında ATV veya bisiklet kiralama alternatifiniz var. Bu şekilde keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Sorgun Göleti Tabiat Parkına gelen ciddi oranda bir piknikci var. Bu yüzden ilkbahar ve özellikle yazın sakin olduğunu söylemek pek mümkün değil. Alanda çeşme, tuvalet ihtiyaçlarınızı giderebiliyorsunuz. Ayrıca 2-3 ay önce gittiğimiz dönemde ne girişte ne de kamp için herhangi bir ücret ödemedik. Alanda gözlemeciler var. Yemek için alternatif olarak değerlendirilebilir. Market alışverişlerinizi alana gelmeden geçtiğiniz köylerden yapmanız gerekiyor. Gözlemecide su, odun satan bir amca vardı. Ateş için odununuzu oradan temin edebilirsiniz.

Sorgun Göletine kadar gelmişken yakın mesafede Kirmir Çayı vadisi üzerinde Bizans kalıntısı olduğu varsayılan İn Önü Mağaralarını da görebilirsiniz.

Sorgun Göleti Tabiat Parkı‘nın Ankara’ya olan uzaklığı 105 km. Güdül ilçesine bağlı Sorgun beldesinde yer alan tabiat parkına Ankara-Ayaş-Güdül istikametleri üzerinden varabileceğiniz gibi Ankara-İstanbul yolunun 60. kilometresinden Güdül Yoluna saparak da ulaşabilirsiniz.

İlgili İçerik:  Erikli Yaylası Kamp Alanı

Işık Dağı Karagöl Jeositi – Kızılcahamam

Öncelikle baştan söyleyelim gidecekseniz Işık Dağı değil Karagöl Jeositi yazarak rota oluşturun telefonda 🙂 Işık Dağı ile 3 km var aralarında. Etrafında işletme olmamasından ötürü doğası bozulmamış ve sakin kalmış az yerlerdendir. Trekking, fotoğrafçılık, kampçılık için uygundur.

Işık Dağı trekkingcilerin en çok tercih ettiği yerlerden biri olup Ankara haritasının zirvesidir. 2100 metre rakımı olan Işık Dağındaki Karagöl Jeositi 1500 metrede heyelan neticesinde meydana gelmiştir. Karagölün etrafı çam ağaçlarıyla kaplı olup derinliği 2 metreyi aşmamaktadır. Tatlı su olan göl suyu zor durumda kalırsanız kaynatılıp içilebilir. Balık olur ümidi ile gitmeyin balık yok 🙂

Alanda market de elektirik de tuvalet de bulunmamaktadır. Kızılcahamamdan alışveriş yaparak gitmekte fayda var. Her ne kadar ormanlık alan olması itibariyle yakacak sıkıntısı çekeceğinizi düşünmesek de tedarikli gitmekte fayda olduğunu düşünüyoruz. Alanda çeşme olsa da çok az akmaktadır. Karagöl Jeositi etrafında telefonun çektiğini de belirtelim.

Işık Dağı Karagöl Jeositi Ankara’ya 112 km mesafede, Kızılcahamama ise 35 km mesafededir. Ankara’dan Bolu yönüne doğru yola çıktıktan sonra Kızılcahamam’ı geçtikten sonra Çerkeş yoluna saparak Yağcıhüseyin Köyü’ne varıp buradan da Karagöl’e ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul yönünden gelirken yine aynı şekilde Kızılcahamam’a girmeden Çerkeş Kızılcahamam yoluna saparak Işık Dağı Karagöl Jeositi’ne ulaşabilirsiniz.

Burada huzuru iliklerinize kadar hissedeceğinize eminiz 🙂

Alicin Kültürel Jeositi

Nadir bilinen yerlerden hatta belki birçok Ankaralının bile burayı bildiğini düşünmüyoruz. 20 kilometrelik bir kanyonun içindedir. Bahar ve yaz aylarında kamp için harika bir seçenektir. Ali Cin Deresi‘nin bazı bölgelerinde yüzebilir ya da balık tutarak vakit geçirebilirsiniz. Ankara şehir merkezine 90 km uzaklıkta olan Alicin Kültürel Jeositi oldukça sessiz ve kafa dinleyebileceğiniz bir kamp alanı. Yine alanda herhangi bir işletme bulunmamaktadır. Bu sebeple ihtiyaçlarınızı tamamlayarak eksiksiz gitmeniz gerekiyor.

Kanyonun yükseltileri arasında büyük bir tarih de yatıyor. Mağaralar barındıran kanyonun yamacında Sümela Manastırında olduğu gibi bir manastır bulunmakta. Ali Cin Manastırı kalıntılarının sizi etkileyeceği şüphesizdir. Bu manastır aynı zaman Turizm Bakanlığınca da tescilli bir kültür varlığıdır. Çok yüksekte olmasa da oldukça dik, bu sebeple çıkılması pek mümkün değil.

Ankara’nın pek bilmediğiniz yerlerinden olan Alicin Kültürel Jeositi Kızılcahamam-Çeltikçi-Çamlıdere arasında yer alıyor. Son olarak Alicin ismini mağaralarda hayatını sürdüren bir eşkiyadan aldığı rivayeti va.

 

Sonsöze geçecek olursak; sevgili Ankaralılar ve Ankarada ikamet edenler, sızlanmayı bırakıp yazının başında söylediğim gibi hafta sonu kendiniz için bir trekking, kamp organizasyonu, etkinlik planı yapın ve doğa ile kalın 🙂

 

Leave a Reply

X
X